Meer efficiëntie in elke onderhoudsoperatie

De installaties van CBR Lixhe staan in de voorhoede van de technologie. Elke onderhoudsoperatie aan de installaties van de fabriek laat toe deze voortdurend te verbeteren en nog efficiënter te maken. Onlangs werd bijvoorbeeld een interventie uitgevoerd op één van de kogelmolens. De teams van de fabriek hebben de lagerbussen vervangen, d.w.z. de elementen die de kogelmolen ondersteunen en de rotatie ervan verzekeren. Deze operatie bleek even nauwgezet georganiseerd als uitzonderlijk uitgevoerd te zijn.

De rol van een kogelmolen

CBR Lixhe beschikt over vier kogelmolens. De eerste wordt gebruikt om de bestanddelen van het "ruwe meel" te malen, met name de kalksteen uit de groeven van Romont en Loën. Het aldus verkregen poeder wordt vervolgens in silo's gehomogeniseerd. Vervolgens wordt het verhit om klinker te verkrijgen, de grondstof voor de cementproductie. Drie extra kogelmolens worden vervolgens gebruikt om onder andere de klinker te malen en uiteindelijk het cement te verkrijgen. De recente onderhoudsoperatie werd uitgevoerd aan een van deze laatste drie kogelmolens.

Een operatie die het productieproces voortdurend verbetert

De kogelmolen is cilindervormig en draait zo dat de kogels binnenin het materiaal tot de gewenste fijnheid slaan. Elk uiteinde van de molen rust op een lager dat ondersteund wordt door "bussen" van antimoon (antifrictiemateriaal). Voor de vervanging van deze elementen, die de goede werking van de apparatuur garanderen, worden de teams van CBR en de onderaannemers gedurende meerdere weken nauwgezet voorbereid. De operatie is vrij indrukwekkend, aangezien een breker van honderden tonnen moet worden opgetild en delen van de structuur tot op een tiende van een millimeter moeten worden aangepast.

De operatie bleek een succes. En dankzij de expertise van de onderhoudsteams kon de productie volgens schema worden hervat. De knowhow van de arbeiders van CBR Lixhe zorgde voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de uitrusting.

Afstelling van een lagerbus met de schraper