Duurzaam beheer van trucks in steengroeven

Met het oog op het optimaliseren van het gebruik van steengroeveapparatuur en het verminderen van de ecologische voetafdruk, neemt CBR Lixhe deel aan het programma "Rebuild", voorgesteld door Caterpillar. Dit innovatieve programma geeft een tweede leven aan Caterpillar triple 7 trucks.

Een tweede leven voor trucks

Caterpillar triple 7 trucks, met een capaciteit van 100 ton, worden veel gebruikt in de groeve van Romont. Gewoonlijk is de eerste levensduur van deze trucks ongeveer 20.000 gebruiksuren (8 jaar). Dankzij het "Rebuild"-programma van Caterpillar kunnen deze trucks nu echter profiteren van een tweede leven, waardoor hun levensduur wordt verlengd met 15.000 uur (6 jaar), voor een totale levensduur van 35.000 uur (14 jaar).

Het revisieproces

Het "Rebuild"-programma houdt in dat Caterpillar trucks tot op het chassis worden gedemonteerd, waarna elk onderdeel met nauwgezette zorg opnieuw wordt opgebouwd. De motor van de truck wordt bijvoorbeeld opengemaakt, getest en volledig opnieuw opgebouwd. Door deze aanpak kunnen bestaande motoren worden gerecycled. Bovendien bedragen de kosten van het reviseren ongeveer 50-60% van de prijs van een nieuwe truck, waardoor de levensduur van deze machines tegen een betaalbare prijs kan worden verlengd. Tot nu toe heeft één truck in de steengroeve van Romont al geprofiteerd van een ombouw dankzij dit programma, waardoor de efficiëntie is verbeterd en de levensduur is verlengd.

Een blijvende impact en wereldwijde deelname

Dankzij deze aanpak kan CBR Lixhe een groot aantal bestaande machines behouden, zodat ze niet vervangen hoeven te worden. Het vermindert ook de impact op het milieu door te besparen op de grondstoffen die nodig zijn om nieuwe trucks te bouwen. Alle entiteiten van de internationale Heidelberg Materials groep, waar CBR Lixhe deel van uitmaakt, nemen deel aan dit revisieprogramma. De teams van CBR Lixhe zijn trots om bij te dragen aan dit project en om een nieuwe stap voorwaarts te zetten in hun duurzame productieproces.

Truck verbouwen 1.

Truck verbouwen 2.

Reconstruction d’un camion 3.