7. februari 2018

CBR treedt op als gastheer voor een internationale conferentie over C02-afvang en -opslag

Meer dan 130 internationale experts uit de industrie, de academische wereld en de overheid ontmoeten elkaar vandaag in Oupeye (regio Luik) om de inaugurele conferentie bij te wonen over het industrieel afvangen van CO2.

Dit tweedaagse evenement wordt georganiseerd door het LEILAC-consortium (Low Emissions Intensity Lime And Cement), een project van het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.

De brede agenda van deze conferentie is ontworpen om discussie en kennisuitwisseling aan te moedigen tussen de belangrijkste belanghebbenden die een strategische interesse in de innovatieve technologie van CO2-afvang hebben. Voor welke uitdagingen staat de Europese industrie wanneer zij de klimaatveranderingsdoelstellingen wil halen? Welke rol speelt innovatie en entrepreneurship in dit kader? Deze vragen maken deel uit van het programma, samen met een kennisuitwisselingsbeurs rond technologie.

Het LEILAC-consortium, bestaande uit vertegenwoordigers van de kalk- en de cementindustrie, vooraanstaande leveranciers van technologie en engineering en een aantal onderzoeksinstellingen, heeft een industrieel demonstratieproject opgestart op basis van een technologie die de koolstofdioxide-uitstoot van cement en kalk drastisch vermindert. Het heeft hiervoor eerder 12 miljoen euro aan fondsen verworven van de Europese Gemeenschap. De demonstratie-installatie wordt gebouwd op de site van de CBR cementfabriek in Lixhe. Deze CO2-afvanginstallatie, opgezet door Calix, zal gedurende 2 jaar worden getest.

Christoph Streicher, algemeen directeur van HeidelbergCement Benelux: “HeidelbergCement Group, het moederbedrijf van CBR, levert sinds vele jaren inspanningen om de milieuvoetafdruk van het bedrijf te verkleinen. Het bedrijf heeft dankzij deze inspanningen dan ook al een hele weg afgelegd om de procesgerelateerde CO2-uitstoot te verminderen. Er is echter nog verbetering nodig om concurrentieel te blijven en de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Wij zijn ervan overtuigd dat het afvangen van CO2 een oplossing biedt en daarom nemen we deel aan dit ambitieuze project. We zijn ook erg trots deze conferentie te mogen ondersteunen.”

Voor de redactie
Het LEILAC-consortium bestaat uit volgende organisaties: Calix (Europa) Ltd, HeidelbergCement, Cemex, LafargeTarmac, Lhoist, Calix Ltd (Australië), ECN, Imperial College, PSE, Quantis en Carbon Trust.

Meer info: www.project-leilac.eu

Perscontact LEILAC-project CBR Lixhe: Brigitta De Raes, Communication Manager HeidelbergCement Benelux - brigitta.deraes@heidelbergcement.com - GSM: 0475 96 04 77

CBR Lixhe is één van de vier productiecentra van CBR, dochteronderneming van de HeidelbergCement Groep. ​De groep is wereldleider in granulaten en een belangrijke speler in de sectoren stortklaar beton en cement. De groep is actief in meer dan 60 landen en stelt ongeveer 60.000 mensen tewerk op ongeveer 3.000 productiesites.